Angst en depressie: vicieuze cirkels

Een paniekstoornis gaat vaak samen met een depressie. Het is hierbij soms lastig te bepalen welke stoornis er het eerste was. Een depressie kan het gevolg zijn van de beperkingen in het dagelijks leven die paniekaanvallen en agorafobie veroorzaken.
 
Onder agorafobie wordt pleinvrees verstaan. Iemand met deze angststoornis is bang voor open ruimten of situaties waar veel mensen bij elkaar komen, zoals een drukke winkelstraat of het openbaar vervoer. Mensen met reeds langer aanwezige agorafobie schijnen zich heel snel te laten ontmoedigen. Hierdoor kan er een vicieuze cirkel ontstaan waarbij paniekaanvallen leiden tot agorafobie, de agorafobie drijft de patïent tot afzondering, pogingen hieruit te breken eindigen in nieuwe paniekaanvallen, men verliest de moed, voelt zich een mislukkeling en ontwikkelt een depressie.
 
Omgekeerd is het ook mogelijk. Depressie leidt tot lusteloosheid en pogingen hieruit te breken eindigen in paniekaanvallen en hieruit ontstaat zich een agorafobie die de isolatie vergroot. De depressie wordt dan vervolgens versterkt door de paniekstoornis. 
 


Vond je dit een nuttig artikel? Deel het met je vrienden en kennisen