Broertjes en zusjes van een kind met Autisme

Wanneer een kind een diagnose op het Autismespectrum (ASS) heeft gekregen, heeft dit invloed op het hele gezin en zullen alle gezinsleden zich moeten aanpassen.

Voor broertjes en zusjes kan het erg lastig zijn om een broertje of zusje te hebben met ASS. Zij kunnen bijvoorbeeld ongerust zijn dat zij ook ziek zullen worden. Daarnaast kan het ze ook verdrietig maken, omdat zij nooit een gewone speelse relatie met hun broer of zus kunnen hebben.

Een kind met ASS kan angstig worden of een driftbui krijgen, wanneer dingen niet gaan zoals zij dat willen. Een broertje of zusje kan zich hier dan voor schamen.

Ook kunnen zij bang zijn voor hun broer of zus of jaloers, omdat ouders misschien (onbewust) meer tijd aan hem of haar besteden. Probeer dus als ouder de aandacht verdeling goed in de gaten te houden.

Broertjes of zusjes van een kind met ASS voelen zich soms verantwoordelijk en proberen hem of haar te beschermen als het bijvoorbeeld wordt gepest. Het is daarom heel belangrijk dat zij goed op de hoogte worden gesteld van wat een Autisme Spectrum Stoornis in houdt.


Vond je dit een nuttig artikel? Deel het met je vrienden en kennisen