Geen paniek!

"En ineens voelde ik me beroerd. Mijn maag draaide om, mijn hart ging sneller kloppen en het zweet brak me uit! Ik dacht dat ik gek werd. Ik ben snel de drukke trein uitgesprongen en op een bankje gaan zitten. Alles om mij heen kwam vreemd over. Na enkele minuten voelde ik me weer de oude."

Wat hier beschreven wordt, is typisch een paniekaanval. Duizenden mensen om ons heen krijgen te maken met dergelijke aanvallen, maar weten niet dat het een paniekaanval betreft. Ongeveer 1 op de 5 mensen heeft in zijn leven ooit last van een vorm van angststoornis. Dit houdt in dat in iedere volle treincoupé tenminste één paniekpatiënt zit of staat. Als deze persoon tenminste nog gebruik durft te maken van het openbaar vervoer, aangezien veel paniekpatiënten angstige situaties vermijden en hierdoor teruggetrokken gaan leven. 

Hoe beangstigend en bedreigend paniekaanvallen ook kunnen lijken, het gaat in de regel vaak niet om tekenen van levensbedreigende gezondheidsstoornissen of voorbodes van psyschische stoornissen. Een paniekaanval is een vorm van overdreven reageren op psyschische en/of lichamelijke belastingen. 

 


Vond je dit een nuttig artikel? Deel het met je vrienden en kennisen