Jongens met ADHD: controle houden of loslaten?

De relatie tussen ouders en kinderen is een van de meest intieme relaties die mensen ervaren tijdens hun leven. Ouder-kind relaties zijn belangrijk omdat zij zowel centraal staan in het leven van het kind als van de ouder. Voor het kind biedt deze relatie een van de belangrijkste omgevingen waarin zij zich kunnen ontwikkelen als individuen en leden van de maatschappij. De relatie tussen ouders en kinderen kan verstoord raken. Wat is er bekend over de relatie tussen ouders en jongens met ADHD?

Er is wetenschappelijk bewijs dat jongens met ADHD meer uitdagend en provocerend gedrag vertonen en dat zij meer controle op het gedrag van hun ouders uitoefenen dan kinderen zonder ADHD. Aan de andere kant zijn ouders van jongens met ADHD meer controlerend en kritisch dan ouders van niet problematische jongens*. 

Tips voor ouders:

  • Houd als ouder je eigen grenzen in de gaten

Aangezien kinderen met ADHD de neiging hebben om (onbewust) controle uit te oefenen is het belangrijk om stil te blijven staan bij jouw eigen grenzen. Vaak gaat de verschuiving van grenzen geleidelijk, maar kan tot veel frustratie zorgen. Ga terug naar de basis. Vind jij het belangrijk dat er aan tafel gegeten wordt, dat het kind in zijn eigen bed slaapt, dat de tv maximaal een uur per dag aanstaat? Geef je grens aan. Dit zorgt voor duidelijkheid voor zowel jou als het kind.

  • Geef vertrouwen

Wanneer het kind een aantal keer heeft laten zien dat het zich aan een regel kan houden, kun je de controle meer proberen los te laten. Spreek het kind aan op het feit dat je vertrouwen in het kind hebt.

  • Creëer positieve momenten

Probeer momenten te creëren waarbij je stilstaat bij wat er goed gaat en wat je leuk vindt aan het kind.  Spreek dit hardop uit en geef het kind je welgemeende waardering.

Geschreven door: Sylvia Kuus, orthopedagoog

*Smith, P.K., & Hart, C.H. (2002). Blackwell Handbook of Childhood Social Development. (p.p. 205-212). Singapore: Blackwell publishing.


Vond je dit een nuttig artikel? Deel het met je vrienden en kennisen