Ongeremd, onoplettend en impulsief

ADHD staat voor Attention Deficit Hyperactivity Disorder. Vroeger werd er uitgegaan van een lichte, niet of nauwelijks aanwijsbare beschadiging van de hersenen tijdens te geboorte. Inmiddels wordt er algemeen van uitgegaan dat mensen met ADHD lijden aan een stoornis van de rijping van het centrale zenuwstelstel.

Kinderen (en volwassenen) met ADHD zijn relatief ongeremd. Zij zijn niet in staat om afleidingen buiten te sluiten: onoplettend. Niet in staat om gedachten af te remmen: impulsief. Niet in staat de neiging te onderdrukken om op afleidingen of gedachten te negeren: hyperactief. Gelukkig verdwijnt de lichamelijke hyperactiviteit bijna altijd tegen de tijd dat het kind naar de middelbare school gaat. Helaas houdt bij ongeveer de helft van de kinderen de andere aspecten van ADHD aan tot in de volwassenheid.

Het is belangrijk om kinderen met ADHD geduldig de positieve kant op te blijven sturen en hun zelfrespect op peil houden. Op deze manier kunnen zij als volwassene al hun energie op een productieve wijze gebruiken.


Vond je dit een nuttig artikel? Deel het met je vrienden en kennisen