Waarom hebben kinderen met ADHD vaak last van overgewicht?

Hoewel dit in strijd lijkt te zijn met de bewegelijkheid van deze kinderen, blijken kinderen met ADHD vaak te dik te zijn. Dit heeft mogelijk te maken met dat deze kinderen last hebben van impulsiviteit, gevoelig zijn voor beloningen en moeite hebben met planning en organisatie. 

Impulsiviteit

Kinderen met ADHD kunnen hun impulsen minder goed onder controle houden. Dit uit zich mogelijk in impulsief en ongereguleerd eetgedrag. Impulsiviteit kan bij deze kinderen het volhouden van een dieet dus flink belemmeren. Hierbij kan gedacht worden aan 'binge eating', waarbij je grote hoeveelheden voedsel achter elkaar eet, niet kunt stoppen en eigenlijk niet meer proeft wat je eet.  Verder gaan sommige kinderen eten wanneer zij getriggerd worden ongeacht of het kind honger heeft, door bijvoorbeeld het zien van een reclame. Daarnaast is er mogelijk sprake van emotie-eten, waarbij kinderen excessief eten als reactie op een emotionele staat, zoals verdriet of boosheid.  

Gevoeligheid voor beloning

Daarnaast blijken kinderen met ADHD gevoeliger te zijn voor beloningen. Uit onderzoek kwam naar voren dat deze kinderen een voorkeur hadden voor kleine beloningen die zij meteen zouden krijgen boven grotere beloningen waarop zij langer moesten wachten. Dit zou de inspanning voor het houden aan een dieet behoorlijk kunnen belemmeren bij het overwegen van eten-gerelateerde beloningen.

Planning en organisatie

Verder hebben kinderen met ADHD moeite met executieve functies zoals planning en organisatie. Deze vaardigheden zijn echter van groot belang bij zowel het volgen van een dieet als het regelmatig krijgen van beweging. Beiden zijn uiteraard essentieel voor gewichtsverlies. 


Vond je dit een nuttig artikel? Deel het met je vrienden en kennisen