Waarom piekeren wij?

Piekeren is een onaangename bezigheid. De reden dat je overmatig piekert kan te maken hebben met angst voor het onbekende. Door je zorgen te maken denk je dat je kunt voorkomen dat bepaalde onaangename gebeurtenissen plaatsvinden.

Piekeren staat eveneens in verband met perfectionisme. Je wilt alles tot in de puntjes goed doen. Hierbij is controle erg belangrijk. Door over gebeurtenissen na te denken, probeer je alles in de hand te houden.

Ook kan er in gepieker zelfkritiek verscholen zitten: 'had ik dit maar niet gedaan' of 'als ik het zo had gedaan, dan was het vast anders gelopen'. 

Korte en lange termijn

Het klinkt wellicht gek, maar piekeren levert dus op korte termijn zeker wat op, je denkt namelijk dat je constructief bezig bent. Het tegendeel is echter waar. Helaas is het zo dat je mentale activiteit toeneemt wanneer je krampachtig probeert je geest tot rust te brengen door middel van het gepieker, waardoor de zorgen alleen maar verder opstapelen. Op lange termijn kost piekeren je veel energie, waardoor je vaak minder kan presteren. Het gepieker kan je zelfs letterlijk ziek maken. 

Een slechte gewoonte

Probeer het gepieker dus te beschouwen als een slechte gewoonte. In plaats van je te concentreren op de inhoud van je zorgen probeer je het piekerproces te onderbreken door zowel je aandacht geestelijk als lichamelijk op iets anders te richten. 


Vond je dit een nuttig artikel? Deel het met je vrienden en kennisen