Wat is MCDD?

Meervoudige complexe ontwikkelingsstoornis, ofwel MCDD, is niet opgenomen in de DSM-V, maar onderzoekers zijn het er over eens dat er sprake is van een drietal stoornissen in:

  • Angsten of emoties
  • Socialisatie of gevoeligheid tegenover anderen; symptomen van stoornissen uit het autistisch spectrum
  • Denken; zoals het vermogen om onderscheid te maken tussen wat echt is en wat niet

Verstoorde angstgevoelens en emoties

Dit kan zich uiten in gegeneraliseerde angst of specifieke angsten. Paniekaanvallen en andere angstige reacties kunnen zich voordoen. Verder kan er sprake zijn van ontregelde emoties, wat zich uit in ernstige stemmingswisselingen of ongeordende gedragingen die gewelddadig kunnen zijn. 

Verstoorde socialisatie

Sommige onderzoekers zien kinderen met MCDD als een subgroep van PDD-NOS. Net als bij stoornissen uit het autistisch spectrum is er sprake van ernstig gestoorde theory of mind, wat leidt tot een beperking in het inlevingsvermogen en begrip voor anderen. Er is sprake van sociale desinteresse, afstandelijkheid en vermijdingsgedrag. 

Verstoord denkvermogen

Hierbij kan gedacht worden aan een vorm van 'psychose' waarbij iemand het onvermogen heeft om onderscheid te maken tussen hersenspinsels en de objectieve werkelijkheid. Een andere vorm van een verstoord denkvermogen is als iemand moeite heeft om gedachten rationeel en in juiste volgorde te plaatsen. Er kan sprake zijn van ideeën die zich opdringen, het herhalen van onzinwoorden of ideeën die overduidelijk irrationeel, onlogisch of vreemd zijn. 


Vond je dit een nuttig artikel? Deel het met je vrienden en kennisen