ADHD

Jongens met ADHD: controle houden of loslaten?

De relatie tussen ouders en kinderen is een van de meest intieme relaties die mensen ervaren tijdens hun leven. Ouder-kind relaties zijn belangrijk omdat zij zowel centraal staan in het leven van het kind als van de ouder. Voor het kind biedt deze relatie een van de belangrijkste omgevingen waarin zij zich kunnen ontwikkelen als individuen en leden van de maatschappij. De relatie tussen ouders en kinderen kan verstoord raken. Wat is er bekend over de relatie tussen ouders en jongens met ADHD?

Waarom hebben kinderen met ADHD vaak last van overgewicht?

Hoewel dit in strijd lijkt te zijn met de bewegelijkheid van deze kinderen, blijken kinderen met ADHD vaak te dik te zijn. Dit heeft mogelijk te maken met dat deze kinderen last hebben van impulsiviteit, gevoelig zijn voor beloningen en moeite hebben met planning en organisatie. 

ADHD: de gevolgen voor ouders

De stoornis ADHD vergt van ouders vaak het uiterste. Een kind met ADHD kan zich niet lang op contact concentreren en ouders voelen zich hierdoor vaak afgewezen. Het kind ontglipt ze.

Wanneer het kind 'doordraait', niet kan stoppen met schreeuwen, schoppen, spullen gooien, geeft dit ouders het gevoel dat er 'een steekje los' zit bij het kind.

Kinderen met ADHD zijn erg ongeduldig en vergeetachtig, waardoor het zich vaak aan dezelfde steen stoot. Voor ouders kan het erg frustrerend zijn om dit steeds weer te moeten zien.

ADHD gedrag begrijpen

Kinderen met ADHD zijn vaak aan het moment overgeleverd. Zij worden altijd meegesleurd door wat op dat moment gebeurd.

ADHD-gedrag wordt begrijpelijk als je beseft dat het is gebaseerd op reacties waar alleen hier en nu een rol speelt. Kinderen met ADHD geven echter wel om de toekomst, maar de toekomst en het verleden bestaan eenvoudig op het moment niet. Zo zit de stoornis nu eenmaal in elkaar.

Ongeremd, onoplettend en impulsief

ADHD staat voor Attention Deficit Hyperactivity Disorder. Vroeger werd er uitgegaan van een lichte, niet of nauwelijks aanwijsbare beschadiging van de hersenen tijdens te geboorte. Inmiddels wordt er algemeen van uitgegaan dat mensen met ADHD lijden aan een stoornis van de rijping van het centrale zenuwstelstel.

Abonneren op ADHD