angst

Wat is NLD en hoe ga je er mee om?

NLD staat voor Non-verbal Learning Disability en wordt gekenmerkt door functiestoornissen in de rechter hersenhelft. De gevolgen van deze stoornis worden dan ook het meest aangetroffen bij taken en vaardigheden die vanuit de rechterhemisfeer worden aangestuurd. 

Wat is MCDD?

Meervoudige complexe ontwikkelingsstoornis, ofwel MCDD, is niet opgenomen in de DSM-V, maar onderzoekers zijn het er over eens dat er sprake is van een drietal stoornissen in:

Buitensporige angst

Angst is een onmisbaar gevoel dat ons waarschuwt voor gevaar. Bepaalde hormonen zorgen er onder andere voor dat je spijsvertering tijdelijk op een laag pitje wordt gezet, dat je hart sneller gaat kloppen en dat je spieren geactiveerd worden. Hierdoor ben je in staat de bedreigende situatie te bestrijden of te ontvluchten.

Waarom piekeren wij?

Piekeren is een onaangename bezigheid. De reden dat je overmatig piekert kan te maken hebben met angst voor het onbekende. Door je zorgen te maken denk je dat je kunt voorkomen dat bepaalde onaangename gebeurtenissen plaatsvinden.

Piekeren staat eveneens in verband met perfectionisme. Je wilt alles tot in de puntjes goed doen. Hierbij is controle erg belangrijk. Door over gebeurtenissen na te denken, probeer je alles in de hand te houden.

Overmatige sociale angst

De sociale fobie is een veelvoorkomende angststoornis en houdt in dat je overmatige sociale angst kan hebben voor mensen die je nog niet kent, bang bent om beoordeeld te worden of angstig om iets te doen waardoor je voor schut staat.
 

Angst en depressie: vicieuze cirkels

Een paniekstoornis gaat vaak samen met een depressie. Het is hierbij soms lastig te bepalen welke stoornis er het eerste was. Een depressie kan het gevolg zijn van de beperkingen in het dagelijks leven die paniekaanvallen en agorafobie veroorzaken.
 

Geen paniek!

"En ineens voelde ik me beroerd. Mijn maag draaide om, mijn hart ging sneller kloppen en het zweet brak me uit! Ik dacht dat ik gek werd. Ik ben snel de drukke trein uitgesprongen en op een bankje gaan zitten. Alles om mij heen kwam vreemd over. Na enkele minuten voelde ik me weer de oude."

Abonneren op angst