tips

Tips voor woedeaanvallen bij kinderen met autisme

Kinderen met een stoornis op het autisme spectrum (ASS) blijven vaak langer woedeaanvallen houden (tot op latere leeftijd) dan kinderen zonder ASS. Daarnaast duren de woedeaanvallen vaak langer dan bij andere kinderen. Mogelijke triggers van woede kunnen zijn:

Tips voor vergroten zelfvertrouwen kinderen

Een kind krijgt niet vanzelfsprekend zelfvertrouwen. Ouders kunnen ook geen pakketje 'zelfvertrouwen' meegeven, waar het kind zijn hele jeugd mee door kan komen. Wat ouders echter wel kunnen doen, is de voorwaarde scheppen dat het kind de kans krijgt om het zelfvertrouwen op te bouwen. Er zijn gelukkig een aantal dingen die je als ouder voor je kind kunt doen. 

Wat is ODD en hoe ga je er mee om?

ODD staat voor Oppositional Defiant Disorder ofwel Oppositionele Opstandige Gedragsstoornis. De geëxternaliseerde gedragsstoornis wordt vaak vooraf gegaan door ODD. 

Gedrag

Een kind met ODD heeft last van driftaanvallen, maakt ruzie met volwassenen, is opstandig, ergert anderen met opzet, geeft anderen de schuld van eigen gedrag, is prikkelbaar, vaak boos en gepiekeerd, hatelijk en wraakzuchtig.

Tips om beter te slapen

Depressie gaat vaak samen met een of andere vorm van slaapstoornis. Hierbij een aantal tips die je kunt gebruiken om weer eens een nachtje lekker te slapen:

Lichaamsbeweging

Lichaamsbeweging helpt voor zowel je humeur, als je slaap. Het beste tijdstip om sporten is overdag. Als je in de avond aan beweging wilt doen, doe het dan kalm aan en niet vlak voor het slapen. 

Regelmaat

Zorg voor een regelmatig slaappatroon. Sta elke dag op dezelfde tijd op en vermijd middagdutjes. 

Abonneren op tips